Međunarodni festival zelene kulture “Green Fest” je osnovan 2010, i veoma brzo je postao najveći festival u regionu Jugoistočne Evrope, koji povezuje aktivnosti u oblasti životne sredine i kulture kroz filmske projekcije, radionice, predavanja, debate izložbe i inovacije, i povezuje ljude svih profesija i uzrasta.

Festival je podeljen na 3 dela:
GREEN SCREEN FEST – filmski program, je međunarodni filmski program, podeljen na dva potprograma, dugometražni i filmovi kratkog is srednjeg metra.
GREEN FIELD je međunarodni obrazovni program, mesto otvaranja novih pristupa obrazovanju kroz programe vršnjačke i ekspertske edukacije.
GREEN SQUARE je međunarodni izložbeni program, na kome su predstavljaju kompanije, organizacije, umetnici, socijalna preduzeća i učeničke kompanije koje razvijaju “zelene” proizvode i inicijative.

2010. godine, festival je dobio nagradu “Zvezde Beograda” za najbolji projekat podržan od strane Grada Beograda. 2015, i ponovo 2017. godine dobili smo “EFFE sertifikat” (Evropa za Festivale, Festivali za Evropu) koje izdaje Generalni direktorat za kulturu i Evropska asocijacija festivala. Od 2016. godine Green Fest je član najveće globalne mreže zelenih filmskih festivala “Green Film Network”. Takođe, 2017. godine smo dobili nagradu “Zeleni list”, dok je izvršna direktorka festivala Ivana Jovčić je dobila Nagradu grada Beograda za izuzetan doprinos zaštiti životne sredine u 2017. godini.
U prethodnih deset godina, na filmske konkurse prijavljeno je preko 6200 filmova iz preko 100 zemalja. Do sada smo prikazali više od 750 filmova, od kojih smo 97 nagradili. Organizovali smo više od 200 radionica, predavanja i panel diskusija. Predstavili smo 173 zelena izlagača. Oko 86000 ljudi je posetilo festival u prethodnim godinama. Producent i organizator je Centar za unapređenje životne sredine.

Green Fest tim

Ivana Jovčić

Ivana Jovčić

Urednca obrazovnog i izložbenog programa

Ivana Jovčić je direktor Centra za unapređenje životne sredine. Zahvaljujući njenom angažmanu, obrazovni i izložbeni programi su, iz godine u godinu, sve kvalitetniji i brojniji, čineći Green Fest najvećom obrazovnom manifestacijom u oblasti životne sredine.
„Proces obrazovanja se nikada ne završava, pogotovo u današnje vreme ubrzanog naučnog razvoja, ali i sve očiglednijih posledica ljudskog uticaja na životnu sredinu. Bez adekvatnog znanja nećemo biti u mogućnosti da ispravimo greške iz prošlosti i učinimo budućnost održivom, kako za ljude, tako i za ostatak živog sveta koji je neizostavni deo našeg okruženja. Smatramo da je najvažnije obrazovati mlade generacije, kao bi u budućnosti bile spremnije na posledice civilizacijske zaostavštine, ali i da učestvuju u kreiranju novih rešenja koja će promeniti paradigmu i promeniti put na kojem se sada nalazimo.“

Vladan Šćekić

Vladan Šćekić

Selektor i urednik filmskog programa

Vladan Šćekić je programski direktor Centra za unapređenje životne sredine. Od samog nastanka festivala je posvećen dovođenju najboljih aktuelnih filmskih izdanja, kao i pripremi takmičarskog programa u saradnji sa Žirijem.
„Filmovi posvećeni životnoj sredini i ekologiji, iz godine u godinu, postaju sve brojniji i kvalitetniji, i postaje sve veći izazov napraviti izbor za zvaničnu selekciju festivala. Ipak, zahvaljujući ovakvom rastu, filmovi nam omogućavaju bolji uvid u različite teme i izazove sa kojima se suočavaju zajednice širom sveta, nude rešenja za budućnost, ali i donose svež talas kreativnosti u izrazu, duboko povezujući umetnost i životnu sredinu kao, iako naizgled različite, egzistencijalne oblasti za održanje i dalji razvoj ljudske civilizacije.“