Panel diskusije i predavanja

Home | Panel diskusije i predavanja

Klimatske promene su sve uočljivije i neophodnost klimatske akcije je više nego potrebna. Sa Pariskim sporazumom smo definisali okvire u kojima moramo da se zadržimo kako bi sprečili eskalaciju izmenjene klime, a COP26 je prva prilika za proveru napretka u ovoj oblasti.
Približavanje Srbije Evropskoj uniji i usaglašavanje zakonodavstva u ovoj oblasti je dodatno osnaženo stavljanjem potpisa na Zelenu agendu za zapadni Balkan, što nas obavezuje da načinimo mnogo koraka kako bismo sve nepotrebne emisije smanjili na što manju meru, uz snažnu finansijsku pomoć EU.
Proces tranzicije ka ugljeničnoj neutralnosti Srbije će zahtevati ulaganje velikog napora u dekarbonizaciju našeg elektroenergetskog  i industrijskog sektora, ali i u ubrzavanje aktivnosti koje će pomoći prilagođavanju na klimatske promene u svim sektorima.
Da bismo sve ovo postigli, važno je i razumevanje značaja i koristi kojih ćemo imati u ovom procesu, kao i načina na koje će ove teme biti komunicirane u budućnosti  i zastupljene u medijima.

Učesnici/e panela:

Antoan Avinjon
Programski menadžer za životnu sredinu i borbu protiv klimatskih promena | Delegacija EU u Srbiji

Aleksandar Macura
Programski direktor | RES Fondacija

Nemanja Milović
Osnivač i urednik | Portal Klima101

dr Ana Vuković Vimić
Docent | Poljoprivredni fakultet, Univerzitet u Beogradu

Moderatorka:
Mirjana Jovanović
Programska menadžerka | Beogradska otvorena škola, u ime Koalicije 27

Ova panel diskusija se realizuje u saradnji sa Koalicijom 27 kao deo projekta „Zeleni inkubator“ i programa „EKO-SISTEM: Podrška reformama u zaštiti životne sredine“. Ovaj vebinar je podržan od strane Delegacije EU, i deo je serije vebinara na temu: „Akcija za klimu ODMAH“.

Obezbeđen je simultani prevod.

Energetska tranzicija sa sobom ne nosi samo napuštanje fosilnih goriva i prelazak na obnovljive izvore energije, već znači i decentralizaciju i demokratizaciju energetskog sistema. Pored velikih elektrana, koje su u vlasništvu državnih preduzeća ili velikih investitora, ekspanzija obnovljivih izvora, a posebno solarne energije, omogućava i građanima da zauzmu važno mesto u procesu proizvodnje električne energije.
Posle dugog čekanja Srbija je na proleće dobila Zakon o korišćenju obnovljivih izvora energije koji u našu zemlju konačno uvodi koncepte kupca-proizvođača (prosumer) i energetskih zajednica (zadruga) koji zakonski uređuje učešće građana u ovoj oblasti, a njihovo interesovanje je veliko.
U okviru ove panel diskusije ćete saznati kako funkcionišu solarni paneli, kako građani mogu postati proizvođači električne energije, šta je koncept kupac-proizvođač, a šta su energetske zadruge i kakva su njihova iskustva u Srbiji.

Učesnici/e panela:

Slobodan Jerotić
Diplomirani mašinski inženjer | Direktor JKP „Toplana-Šabac”

Ana Džokić
Prozjumer pionirka | Članica Energetske zadruge Elektropionir

Đorđe Samardžija
Klimatski preduzetnik | Član Energetske zadruge Elektropionir

dr Vuk Radmilović
Docent | Tehnološko-metalurški fakultet, Univerzitet u Beogradu

Moderator:
Nemanja Milović
osnivač i urednik portala klima101.rs

Ova panel diskusija se realizuje u saradnji sa portalom Klima101 kao deo projekta “Energija promene”, u okviru prојеktа Bеоgrаdskе оtvоrеnе škоlе „Zеlеni inkubator“, uz finansijsku pоdršku Еvrоpskе uniје i Fоndаciје Fridrih Еbеrt.
Ovaj vebinar je podržan od strane Delegacije EU, i deo je serije vebinara na temu: „Akcija za klimu ODMAH“.

U gradovima živi više od polovine svetskog stanovništva, i posebno su osetljivi na klimatske promene koje imaju velik uticaj na njihovo funkcionisanje, infrastrukturu, stanovanje, život i zdravlje ljudi.
Gradovi značajno doprinose nastanku klimatskih promena, jer su urbane aktivnosti glavni izvor emisije gasova sa efektom staklene bašte. Procene ukazuju na to da su gradovi odgovorni za 75 odsto globalne emisije CO2, pri čemu transport i zgrade tome najviše doprinose.
U prilagođavanju na klimatske promene posebno je važno adekvatno urbanističko planiranje, i od suštinskog je značaja da gradovi postanu sastavni deo rešenja u borbi protiv klimatskih promena, kroz dobro planiran razvoj i prilagođavanje na buduće izmenjene klimatske prilike.
Beograd je jedan od svetskih gradova koji nema ekstremno veliki doprinos globalnoj emisiji gasova, ali jeste naš najveći grad i najveći izazov za praktičnu pripremu za adaptaciju na klimatske promene.
U okviru panel diskusije ćemo saznati kako da uvidi građana o klimatskim promenama utiču na aktuelne pravce razvoja grada, da li je saradnja različitih aktera i donosioca odluka – utopija ili nužnost pri budućim razmatranjima klimatskih promena u gradovima?

Učesnici/e panela:

dr Vladimir Đurđević
Vanredni profesor | Fizički fakultet, Univerzitet u Beogradu

dr Tanja Adnađević
Koordinatorka | Projekat TeRRIFICA u Srbiji

dr Ivan Simić
Docent | Arhitektonski fakultet, Katedra za urbanizam, Univerzitet u Beogradu

dr Iva Čukić
Osnivačica Ministarstva prostora

Moderator:
Tomica Mišljenović
Asistent | Biološki fakultet, Univerzitet u Beogradu

Ova panel diskusija se realizuje u saradnji sa projektom TeRRIFICA.
Ovaj vebinar je podržan od strane Delegacije EU, i deo je serije vebinara na temu: „Akcija za klimu ODMAH“.

Klimatski forum i program EKO-SISTEM predstavljaju

Sagorevanje fosilnih goriva radi proizvodnje električne i toplotne energije vodeći je izvor emisija ugljen-dioksida i dovodi do globalnog zagrevanja i klimatskih promena. Planeta je u ovom trenutku toplija za oko 1,1 °C u odnosu na predindustrijski period, a izveštaji Međuvladinog panela za klimatske promene upozoravaju da bi u slučaju zagrevanja većeg od 1,5 °C došlo do ozbiljnih posledica.
U ovom trenutku, države koje zbirno kreiraju preko 70% svetskog BDP-a (među kojima su i najveće SAD, Kina i EU) imaju ciljeve dostizanja neto-nultih emisija CO₂ do sredine 21. veka. Prvi korak na tom putu je dekarbonizacija elektroenergetskog sistema i napuštanje uglja kao energenta koji najviše doprinosi klimatskim promenama.
Napredak na polju obnovljivih izvora energije i pad cena u poslednjih 10 godina su doveli do toga da je električna energija proizvedena pomoću sunca i vetra sada cenovno konkurentna fosilnim gorivima na velikom broju svetskih tržišta, što je olakšalo energetsku tranziciju.
Na tribini razgovaramo o tome kakvo je trenutno stanje domaćeg elektroenergetskog sistema, koje konkretne korake Srbija treba da preduzme u narednih 10 godina kako bi na pravi način započela energetsku tranziciju i da li će u tome uspeti.

Učesnici/e panela:

Prof. dr Nikola Rajaković
Predsednik Saveza energetičara

Aleksandar Macura
Programski direktor RES Fondacije

Nikola Stamenov
Direktor razvoja, CWP Global

Moderator:
Nemanja Milović
Osnivač i urednik, Klima101

Ovu panel diskusiju je realizovao Klimatski forum u okviru programa EKO-SISTEM: Podrška reformama u zaštiti životne sredine koji sprovode Mladi istraživači Srbije (MIS), uz podršku Švedske.

Prema podacima Međunarodne agencije za energetiku, sektori zgradarstva i građevine odgovorni su za oko 36% svetske potrošnje energije i 39% emisija gasova sa efektom staklene bašte.
Tokom proizvodnje materijala poput čelika i cementa u atmosferi završava velika količina gasova sa efektom staklene bašte, dok se neverovatne količine energije svake godine troše na grejanje i hlađenje često energetski neefikasnih objekata.
Na svetskom nivou je građevinarstvo u velikoj ekspanziji i očekuje se da će se u narednih 40 godina udvostručiti ukupna izgrađena kvadratura na svetu, a ovaj trend je jasno vidljiv i u Srbiji.
Kako bi se smanjio negativan uticaj građevinske industrije na životnu sredinu i klimu pribegava se različitim merama. Od upotrebe održivijih materijala, preko obaveznih standarda energetske efikasnosti i masovnih programa renoviranja i obnove objekata koji su podržani od strane države.
Na tribini razgovaramo o budućnosti zelene gradnje u Srbiji: Kako možemo napraviti održiviji beton, koja je korist od energetskih pasoša za zgrade, kako da one postanu energetski efikasnije i koliko se to uopšte sve isplati?

Učesnici/e panela:

Docent dr Jelena Dragaš
Građevinski fakultet

Prof. dr Nataša Ćuković Ignjatović
Arhitektonski fakultet

Martin Elezović
Direktor REENG i član borda direktora Saveta zelene gradnje Srbije

Moderator:
Nemanja Milović
osnivač i urednik, Klima101

Ovu panel diskusiju je realizovao Klimatski forum u okviru programa EKO-SISTEM: Podrška reformama u zaštiti životne sredine koji sprovode Mladi istraživači Srbije (MIS), uz podršku Švedske.

Karavan za klimu

Karavan za klimu je projekat koji je 2018. godine osmislio Francuski institut u Srbiji, a koji se ove godine realizuje u partnerstvu sa Centrom za promociju nauke i uz podršku Delegacije Evropske unije u Srbiji i Kancelarije Programa Ujedinjenih Nacija za razvoj u Srbiji.Povezujući borbu protiv klimatskih promena i zaštitu biodiverziteta, Karavan za klimu 3.0 ima za cilj podizanje svesti građana o značaju upoznavanja i identifikovanja zaštićenih vrsta na teritoriji Srbije. Karavan za klimu 2020.-2021. posvećen je ugroženim vrstama u Srbiji. Izložba je dostupna onlajn: http://karavanzaklimu.rs/digital/sr/

logo cuzs logo sekretarijat   logo hbs       logo fr inst   logo eu zatebe    logo can

logo citymagazin   logo dubi  logo seecult   logo natura  logo ekolist  logo ekoblog    logo events