Panel diskusije i predavanja

Energetska kriza, nastala početkom ove godine, je donela značajne potrese na tržištima energije širom sveta. Osim skoka cena, inflatornih talasa, i straha od ove, ali i sledeće zime, tranzicija ka obnovljivim izvorima energije deluje kao da usporava. Situacija u kojoj se nalazimo značajno utiče na standard građana, privreda se suočava sa visokim cenama energije, a čini se da nas tek očekuju izazovi u tranziciji ka obnovljivim izvorima energije. Pripremaju se različite mere, strategije, planovi, ali deluje da ne postoji jasna slika kuda, zapravo, idemo. Na ovom panelu ćemo probati da saznamo  šta nam donosi energetska kriza, a šta energetska tranzicija, i kakva je trenutna i buduća pozicija Srbije u borbi za prelazak na čistije i ugljenično-neutralne izvore energije.

Učesnici panela:
Aleksandar Macura | Programski direktor, RES Fondacija
Danijela Isailović | Menadžerka udruženja OIE Srbija
Slobodan Perović | Konsultant na razvoju OIE projekata
Gligo Vuković | projektni menadžer, Delegacija EU u Srbiji

Moderator:
Vladan Šćekić | Programski direktor Centra za unapređenje životne sredine

Ovu panel diskusiju realizuje Međunarodni festival zelene kulture Green Fest uz podršku Evropske fondacije za klimu.
Ova panel diskusija se organizuje u okviru projekta 13. Međunarodni festival zelene kulture Green Fest koji je podržala Evropska unija. Stavovi izneti u okviru događaja su odgovornost organizatora Centra za unapređenje životne sredine i ne odražavaju nužno stavove Evropske unije.

Krivolov u Srbiji nije u fokusu javnosti i medija, i zaista retko možemo da čujemo više o ovoj temi. Na nišanu krivolovaca su brojne vrste životinja, od onih koje se mogu legalno loviti uz propisane dozvole, preko onih koje su u lovostaju, pa sve do zaštićenih  i strogo zaštićenih divljih vrsta. Razmere krivolova su velike, i imaju značajan uticaj na biološku raznovrsnost i zaštitu divljih vrsta u prirodi. Na panelu ćemo saznati koje se mere sprovode za sprečavanje i suzbijanje krivolova, koje institucije su nadležne i odgovorne, kako izgleda sudsko procesuiranje u ovim slučajevima, ali i kako unaprediti saradnju između nadležnih organa, organizacija civilnog društva i građana u efikasnom sprečavanju krivolova u Srbiji.

Učesnici panela:
Branislava Vučković | Predsednica skupštine Udruženja javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca Srbije, zamenica javnog tužioca u Apelacionom javnom tužilaštvu u Novom Sadu
Antoan Avinjon | Programski menadžer za životnu sredinu i borbu protiv klimatskih promena, Delegacija EU u Srbiji
Davor Marković | Saradnik, Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije
Radosav Karličić | pravnik, Lovačka komora Srbije

Moderator:
Goran Sekulić | Programski saradnik, WWF Adria u ime Koalicije 27

Ovu panel diskusiju realizuje Međunarodni festival zelene kulture Green Fest u saradnji sa Mladim istraživačima Srbije, WWF Adriom i Koalicijom 27.
Ova panel diskusija se organizuje u okviru projekta 13. Međunarodni festival zelene kulture Green Fest koji je podržala Evropska unija. Stavovi izneti u okviru događaja su odgovornost organizatora Centra za unapređenje životne sredine i ne odražavaju nužno stavove Evropske unije.

Nacionalni konkurs za pitanja održivog urbanog razvoja, namenjen opštinama i gradovima.
Nakon uspeha konkursa Ekoopština u Poljskoj i Bugarskoj, prvo izdanje Ekoopštine u Srbiji održano je 2022. godine.
Ekoopština je konkurs u kome mogu učestvovati sve srpske opštine. Cilj je nagrađivanje primera dobre prakse na lokalnom nivou u četiri ključne oblasti održivih gradova: upravljanje vodama, upravljanje otpadom, energetska efikasnost zgrada i povezani gradovi.
Takmičenje ima za cilj da objedini aktere održivog razvoja, što uključuje predstavnike vlasti na centralnom i lokalnom nivou, istraživačke centre i univerzitete, udruženja i preduzeća, oko istog projekta.
Predstavnici pobedničkih opština potom učestvuju u studijskoj poseti Francuskoj, u oblastima vezanim za njihovu nagradu.
Na taj način Ekoopština postaje platforma za saradnju Francuske i Srbije.
Kategorija takmičenja pod nazivom “Zelene škole” namenjena je svim srpskim osnovnim i srednjim školama. Cilj ove kategorije je da doprinese ekološkoj svesti i razvoju građanskog duha među mladima. Konkurs nagrađuje održive i inovativne inicijative koje su osmislili nastavnici i učenici u zaštiti životne sredine.

Više informacija i najnovije vesti potražite na našoj veb stranicu na sledećoj adresi: https://ekoopstina.com/

MALI KORAK ZA ČOVEKA,
OGROMAN ISKORAK ZA PRIRODU!

Na proputovanju kroz Srbiju od 2018. godine, Karavan za klimu je projekat koji je osmislio Francuski institut u Srbiji, a koji sprovodi Centar za promociju nauke, uz finansijsku podršku Delegacije Evropske unije i kancelarije Programa Ujedinjenih nacija za razvoj u Srbiji.
Maštovita i pristupačna, ova izložba je namenjena svim uzrastima, od najstarijeg do najmlađeg, sa namerom da pomogne razumevanju okoline, njenog bogatstva i svih opasnosti kojima je okolina izložena.
Trenutno aktuelna izložba nosi naziv „Biodiverzitet i klimatske promene u Srbiji“.
Ovaj karavan ima za cilj podizanje svesti o klimatskim promenama i o potrebi očuvanja životne sredine.
Pored toga, ambicija projekta jeste da posluži kao inspiracija mladima.

Za više informacija, kao i da biste pogledali izložbu, možete posetiti sajt na sledećoj adresi: https://karavanzaklimu.rs/ ili http://karavanzaklimu.rs/digital/sr/

logo cuzs logo sekretarijat logo ministarstvo  logo hbs                  EU za tebe