Panel diskusije i predavanja

Home | Panel diskusije i predavanja

Svi nosimo odeću – a da li razmišljamo kakve posledice ta odeća ima po životnu sredinu?
Količina odeće kupljene u Srbiji je 80.000t godišnje, često je vrlo upitnog kvaliteta i sastava. Da bi odeća mogla da bude povoljna pravi se od jeftinih materijala – pre svega plastike (poliester), i uglavnom ima jako kratak upotrebni rok. Takva odeća jednako šteti Planeti – kao, na primer, plastična boca ili kesa.
Uzrok je sistem brze mode koji plasira trendove iz nedelje u nedelju, motivišući nas da nabavljamo nove odevne komade po jeftinijim cenama.
Kako kupujemo, tako i bacamo: predviđa se da godišnje na deponije širom sveta bude bačeno gotovo 100 miliona tona odeće.
Na panelu ćemo adresirati negativne posledice neadekvatnog upravljanja tekstilnim otpadom – od zagađenja voda mikroplastikom do uticaja na klimatske promene i upotrebu resursa, ali i razgovarati o tome šta možemo da uradimo da neke stvari promenimo na bolje.

Učesnici panela:
Prof. dr Miodrag Stojković
osnivač specijalne bolnice za lečenje steriliteta SPEBO Medical u Leskovcu i profesor humane genetike na Fakultetu medicinskih nauka Univerziteta u Kragujevcu

Ivana Jovčić
Izvršna direktorka Centra za unapređenje životne sredine

Prof. Vladimir Đurđević
klimatolog, vanredni profesor na grupi za meteorologiju Fizičkog fakulteta, Univerziteta u Beogradu

Moderatorke razgovora:
Dunja Jovanović i Marija Radaković
autorke F.fm podkasta o održivoj modi

Ova panel diskusija se realizuje uz finansijsku pomoć Evropske unije.
Ovaj vebinar je podržan od strane Delegacije EU, i deo je serije vebinara na temu: „Zelena agenda za Srbiju“.

Već godinama svedoci smo da je vazduh u Srbiji sve zagađeniji. Uzroci su različiti – od nedovoljnog ulaganja i izostanka ulaska u energetsku tranziciju, povećanja ekonomskih aktivnosti, energetskog siromaštva itd. Naravno, ovo nije pojava koja se odnosi isključivo na Srbiju, kvalitet vazduha širom sveta je sve lošiji. Šta EU i Srbija rade u borbi za čistiji vazduh? Podaci o zagađenju su neumoljivi i nedvosmisleni – ali šta nam oni tačno govore? Odakle dolazi zagađenje? Kakve su posledice? Neki gradovi u Srbiji prednjače po zagađenju vazduha, i lokalno stanovništvo je veoma ugroženo. Da li su građani dobro obavešteni? Ko zagađuje? Kako izgleda borba za čistiji vazduh na lokalnom nivou? Evropska zelena agenda i investicioni paket za zapadni Balkan su sjajni instrumenti koji bi trebalo da doprinesu poboljšanju kvaliteta vazduha i životne sredine, ali … Kada ćemo izaći iz magle?

Učesnici panela:
Antoan Avinjon,
programski menadžer za životnu sredinu i borbu protiv klimatskih promena, Delegacija Evropske unije

Mirjana Jovanović,
projektna menadžerka, Beogradska otvorena škola, u ime Koalicije 27

Nataša Rašković,
Protok 21

Moderator:
Stevan Vujasinović,
koordinator komunikacija, Mreža za klimatske akcije (CAN Europe), u ime Koalicije 27

Ova panel diskusija se realizuje u saradnji sa Koalicijom 27.
Ovaj vebinar je podržan od strane Delegacije EU, i deo je serije vebinara na temu: „Zelena agenda za Srbiju“.
Obezbeđen je simultani prevod.

Klimatske promene nas podsećaju da, uprkos brzom tehnološkom razvoju, i dalje u potpunosti zavisimo od prirode, odnosno prirodnih resursa i prirodnih ciklusa. U okviru panela razgovaraćemo na koji način EU Zeleni dogovor može biti podrška uspostavljanju ekološke mreže NATURA 2000 i smanjenju rizika od klimatskih promena. Jedna od tema će biti i kako zaštićena područja mogu da nam pomognu da ublažimo klimatske promene i da im se prilagodimo.

Učesnici panela:
Boris Erg,
direktor IUCN ECARO

Zoran Sretić,
stručnjak za pravo EU

Predrag Lazarević,
Univerzitet u Beogradu Biološki fakultet,  Institut za botaniku i botanička bašta “Jevremovac”

Imre Krizmanić,
docent na Biološkom fakultetu u Beogradu

Moderatorka:
Duška Dimović,
WWF Adria-Serbia

Ova panel diskusija se realizuje u saradnji sa projektom EU NATURA 2000.
Ovaj vebinar je podržan od strane Delegacije EU, i deo je serije vebinara na temu: „Zelena agenda za Srbiju“.

EKOSISTEM

Mladi istraživači Srbije

Program EKO-SISTEM podrška reformama u zaštiti životne sredine

Vodeni resursi i kriza vode

Vodni resursi i kriza vode

Autor: Ratomir Veselinović
Realizacija: Mladi istraživači Srbije

Da li u Srbiji postoji kriza voda? Kada se postavi ovo pitanje, bilo u Srbiji ili van nje, nameće se odgovor – živimo na Plavoj planeti! Kako bi uopšte moglo da nestane vode? Međutim, pored kvantiteta je bitan i kvalitet vode koji kod nas nije na zadovoljavajućem nivou. Iako Srbija količinski ima dovoljno vodnih resursa, njihov kvalitet je sve niži, a uz neodgovoran odnos prema vodama, i njihova dostupnost i upotrebljivost doći će pod znak pitanja.
Ukoliko želite da se bolje informišete o ovoj temi, steknete znanje da biste pokrenuli promene u svojoj zajednici i utičete na donosioce odluka, onda je ovo idealan početak koji vas neće ostaviti ravnodušnim.
Za buduće “vodne eksperte” posetite i e-obuke i prođite mini obuku!

Upravljanje otpadom u Srbiji

Upravljanje otpadom u Srbiji

Autor: Kristina Cvejanov
Realizacija: Mladi istraživači Srbije

U Srbiji se godišnje proizvede 2.23 miliona tona komunalnog otpada, što je po glavi stanovnika 300 kg. Gde taj otpad završava? Kada se postavi ovo pitanje, nameće se ne tako sjajan odgovor, jer se svega 25% otpada deponuje gde treba. Međutim, nije za sve reciklaža gnjavaža i postoje svetli primeri koji nam ulivaju nadu da je tako nešto ipak moguće. Možda je ključ u umrežavanju organizacija civilnog društva sa ostalim akterima ili se kroz magiju umetnosti može promeniti stanje upravljanja otpadom u Srbiji, autor je pokušao da prikaže na inspirativan način.
Ukoliko želite da se bolje informišete o ovoj temi, steknete znanje da biste pokrenuli promene u svojoj zajednici i utičete na donosioce odluka, onda je ovo idealan početak koji vas neće ostaviti ravnodušnim.
Za buduće “waste eksperte” posetite i e-obuke i prođite mini obuku!

Upoznajmo hemikalije da bismo živeli zdravije

Upoznajmo hemikalije da bismo živeli zdravije

Autor: dr sc. Marijana Ćurčić
Realizacija: Mladi istraživači Srbije

Između nas ima neke hemije? – definitivno. Mi smo stalno izloženi koktelu hemikalija, među kojima su često opasne hemikalije. Gde se sve one nalaze? Mogu se naći u proizvodima poput kućne hemije, plastičnih kutija i igračaka, fiskalnih računa pa čak i u nameštaju. Zato je važno da počnemo da čitamo etikete i dodatno se edukujemo.
Ukoliko želite da se bolje informišete o ovoj temi, saznate kako da tumačite etiketu na hemikalijama i zaštitite svoje zdravlje, onda je ovo idealan početak koji vas neće ostaviti ravnodušnim.
Za buduće “hemičare” posetite i e-obuke i prođite mini obuku!

E-obuke su realizovane u okviru programa „EKO-SISTEM Podrška reformama u zaštiti životne sredine“ koji je podržan od strane Švedske, a sprovode ga Mladi istraživači Srbije.

Karavan za klimu

Karavan za klimu je projekat koji je 2018. godine osmislio Francuski institut u Srbiji, a koji se ove godine realizuje u partnerstvu sa Centrom za promociju nauke i uz podršku Delegacije Evropske unije u Srbiji i Kancelarije Programa Ujedinjenih Nacija za razvoj u Srbiji.

Povezujući borbu protiv klimatskih promena i zaštitu biodiverziteta, Karavan za klimu 3.0 ima za cilj podizanje svesti građana o značaju upoznavanja i identifikovanja zaštićenih vrsta na teritoriji Srbije.

Karavan za klimu 2020. posvećen je ugroženim vrstama u Srbiji. Izložba je dostupna onlajn: http://karavanzaklimu.rs/digital/sr/

Ukoliko budu povoljni epidemiološki uslovi, ova izložba, koja će biti postavljena u Francuskom institutu, moći će da se poseti od 12. novembra, uz obavezno zakazivanje.

Edukativni video spotovi

Ovih pet kratkih video spotova objašnjavaju vezu između klimatskih promena i proizvodnje i – korišćenja hrane, biodiverziteta, vode, šuma i živog sveta oko nas. Kako klimatske promene imaju veliki uticaj na ranjive grupe svaki video predstavlja po jednu temu iz perspektive starijih osoba, dece, žena sa invaliditetom, nacionalnih manjina i ljudi nižih primanja. Na ovaj način Svetska organizacija za prirodu (WWF) u Srbiji želi da temu klimatskih promena približi na jednostavan i praktičan način, dajući konkretne primere kako možemo da ublažimo klimatske promene i da se adaptiramo na negativne uticaje koje one prouzrokuju. Video spotovi su snimljeni u sklopu projekta “Da nam klima štima” koji WWF sprovodi u Srbiji uz podršku Vlade Švedske.