Izložbeni program

instfrtous

IZLOŽBA „OBNOVLJIVI IZVORI ENERGIJE, POBEDNIČKI BUKET“

Ova izložba, koju je napravila francuska organizacija Double Helice, upoznaje javnost sa različitim izvorima postojeće energije. Obnovljivi izvori energije kao što su hidro, biomasa, solarna energija, energija vetra, geotermalna energija, ali i fosilna i nuklearna energija… Izložba čini popis prednosti i nedostataka svake od njih. Izložba je deo projekta “Karavan za klimu” i ima za cilj jačanje svesti građana Srbije a posebno mladih da su fosilna goriva glavni uzrok emisije CO2 i da naši prirodni resursi, čak iako još uvek neizmerni, nisu neiscrpni. Svest o tome i podrška stanovništva su od suštinskog značaja kako bi se zemlja usmerila na proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora. Stanovništvo mora da razmišlja o tome i da sve to razume, kako bi svoje ponašanje prilagodilo i učestvovalo u energetskoj tranziciji prema kojoj se zemlja kreće. Pored toga, izloženi interaktivni modeli će vam pomoći da bolje razumete kako funkcionišu objekti koji koriste obnovljive izvore energije.
Francuski institut u Srbiji i Fracuska Ambasada u Srbiji | www.karavanzaklimu.rs

 

euzatIZLOŽBA FOTOGRAFIJA “PRIRODA U POZITIVU”

Delegacija Evropske unije u Srbiji i National Geographic Srbija organizovali su nagradni konkurs “Priroda u pozitivu”, kako bismo kroz objektiv profesionalnih fotografa, ali i amatera i entuzijasta, mogli da vidimo netaknute prirodne lepote Srbije. Kako je njih teško pobrojati, nije iznenađujuće što smo dobili veliki broj fotografija, preko 3,500. Petočlani žiri imao je veliki izazov da probere najbolje, koji će biti i nagrađeni. Izložba tokom Green Festa skreće pažnju na neophodnost zaštite životne sredine, koja se nalazi i kao prioritet šestomesečnog predsedavanja Unijom Finske. Održivi razvoj uz uvažavanje prirode ključni je koncept kojim se vode razvijene zemlje u 21. veku. Konkurs i izložba deo su kampanje #EUzaTebe, kojom se skreće pažnja na rezultate razvojne pomoći Evropske unije Srbiji. Od 2001. godine, EU je kroz brojne projekte uložila više od tri milijarde evra kroz bespovratnu pomoć, što je čini najvećim donatorom u zemlji.
Delegacija Evropske unije u Srbiji i National Geographic Srbija | www.europa.rs

 

marinoMARINO DESIGN

Marino design stvara umetničke ručno rađene lampe od 100% recikliranog papira, koje prave žene iz osetljivih socijalnih grupa, a osmišljavaju mladi dizajneri. Ceo proces od dizajna, projektovanja i ručne izrade samih lampi apsolutno je unikatan, a sam izgled naših predmeta inspirisan je savremenim minimalističkim stilom čime se nameće kao idealan za enterijere u kojima se obraća pažnja na svaki detalj.
www.instagram.com/marinodesign_

 

fakultetdizajnIZLOŽBA „RECIKLIRANA MODA”

Studenti modnog i tekstilnog dizajna sa Fakultete za dizajn, pridružene članice Univerziteta Primorske iz Slovenije, kreirali su recikliranu odeću visoke mode, izrađenu od otpada iz okoline i starog korišćenog tekstila, koji su u različitim tehnikama pretvoreni u novi materijal. Upotrebom ovih materijala studenti su dizajnirali forme odeće i razvijali tehnološke procese obrade reciklažnih materijala pod mentorstvom vanredne profesorke Mateje Benedetti. Odeća-skulptura reprodukcija je poznatog modnog dizajnera, dok su tekstil i ne-tekstil izrađeni po motivima slikara iz različitih perioda, od Džeksona Poloka do Monea.
Fakultet za dizajn, pridružena članica Univerziteta Primorska iz Slovenije | www.fd.si

 

algioxAlgiOx

AlgiOx je multidisciplinarni i ekološki svestan tim studenata. Spajanjem iskustva našeg dosadašnjeg rada i znanja u različitim oblastima kao što su algologija, elektrotehnika, biohemija i hemija polimera stvorili smo AlgiOx - pametan uređaj za Vaš dom koji koristi prirodnu moć algi i poboljšava kvalitet vazduha. Naš cilj je da uz pomoć fotosinteze, koju koristi naš sistem, uklanjamo čestice i polutante iz vazduha i tako učinimo boravak u zatvorenom prostoru zdravijim! Hajde da uzgajamo kiseonik!
www.algiox.com

 

arboretumZAŠTIĆENO PRIRODNO PODRUČJE “ARBORETUM ŠUMARSKOG FAKULTETA UNIVERZITETA U BEOGRADU”
Predstavlja jedinstven pejzažno-arhitektonski prostor sa nizom suštinskih vrednosti, predeonih i stvorenih odlika i kompleksnih funkcija. Ovo je “zelena učionica” i živi arhiv domaćih i stranih dendrovrsta, predstavljenih sa preko 1.800 primeraka, na nešto više od 6 ha površine okućnice Fakulteta. Još uvek – neotkrivena zelena oaza Beograda.
Arboretum Šumarskog fakulteta Univerziteta u Beogradu | arboretum.sfb.bg.ac.rs

 

solagroSOLAGRO SMART RECYCLING

Solagro Tim je srpski startap koji je posvećen stvaranju i implementaciji pametnih sistema za reciklažu limenki koji na zabavan način, kroz igru, motivišu građane da recikliraju. Sistem čine pametne prese i mobilna aplikacija. Solagro je dobitnik više priznanja za najbolju tehnološku inovaciju. Sarađuje sa preko 30 klijenata u 9 zemalja sveta.
www.solagroteam.com

 

hbridgesELEKTRIČNI BICIKL

Pobednički prototip tima studenata Elektrotehničkog fakulteta na Međunarodnom univerzitetskom takmičenju, koji je privukao pažnju i domaće i strane javnosti. Sigurno ste do sada videli razne modele ovakvih električnih bicikala, ali tim H-Bridges je otišao korak dalje i napravio najefikasniji pretvarač i implementirao najpouzdaniji sistem upravljanja motorom. Nova generacija bicikliranja može da počne!
Tim H-Bridges Eletrotehinčkog fakulteta Univerziteta u Beogradu | www.h-bridges.etf.bg.ac.rs/team

 

jurakizlozbaART JURAK

Jurakova stalna praksa je da stvara sa već upotrebljenim predmetima i ostacima proizvodnje. Skulpture od delova antene ilustruju zavisnost ljudi od proizvoda tehnološkog napretka. Veliki je broj informacija i dezinformacija koje čovečanstvo konzumira, a ipak na kraju svako bude za sebe. Da li je to moguće? PRIRODA je ta koja nas mora povezivati!
Art Jurak | artjurak.wordpress.com

 

Log in