Bazar bez otpada

Green Fest i inicijativa “Za manje smeća i više sreće”
vam predstavljaju

BAZAR BEZ OTPADA
16. i 17. oktobar, od 16 do 20 časova | Hol ispred sale Amerikana (I sprat)

Otpad je postao deo naše svakodnevice - jednokratne kese, posude, razna plastična pakovanja, metalna pakovanja koja mogu biti samo jednom upotrebljena... Jednostavno, pravimo previše otpada, on je svuda oko nas. Srećom, postoji sve više proizvoda koji nam omogućavaju da budemo odgovorni potrošači, ali i da, u što većoj meri, doprinesemo zdravijoj životnoj sredini i ličnom zdravlju. Zato smo odlučili da prikažemo stvari iz drugačijeg ugla i organizujemo BAZAR BEZ OTPADA koji će upoznati posetioce festivala da postoje domaći proizvodi čijom upotrebom smanjujemo količine otpada, ali i da omogući njihovim proizvođačima da nastave svoju misiju, grade svoje prisustvo na tržištu i ojačavaju razvoj cirkularne ekonomije u Srbiji.

 

sparkle

SPARKLE PRIRODNA KOZMETIKA je nastala iz Bojanine ogromne ljubavi prema kozmetici. Najveća želja joj je bila da i drugima ponudi ono što i sama očekuje od nekog proizvoda. Takođe, ljubav prema prirodi joj je pomogla da i to spoji i da stvori liniju prirodnih proizvoda za negu celog tela. Za pravljenje Sparkle proizvoda koristi 100% prirodne sirovine koje poseduju sertifikat ispravnosti. U ponudi ima veliki broj proizvoda koji ne sadrže ambalažu, kao i proizvoda u staklenoj i aluminijumskoj ambalaži.
instagram.com/bojanasparkle/

 

 

minimal

RADIONICA MINIMAL je posvećena izradi vrećica za kupovinu voća i povrća, koje se koriste umesto plastičnih vreća. Vrećice su izrađene od već korišćenog materijala (re-used) kao što su kvalitetne zavese. Prelepi dezeni i jak materijal omogućava da spakujete veću količinu voća ili povrća u jednu vreću. Minimal vrećice su napravljene sa ljubavlju i glavna snaga koja motiviše rad ove radionice jeste da inspiriše ljude u Srbiji da obrate pažnju na količinu jednokratne plastike koja se baca svakodnevno!
instagram.com/minimal_ecobags/

 

 

vita

VITA ECO BAGS su vrećice za višekratnu upotrebu koje zamenjuju jednokratne plastične kese tokom kupovine namirnica na meru, uglavnom voća ili povrća. Jedno pakovanje vrećica Vita Eco Bags zamenjuje oko 600 plastičnih kesa godišnje. Korišćenje vrećica za višekratnu upotrebu odražava zero waste filozofiju koja podrazumeva ponovnu upotrebu stvari čime se smanjuje količina otpada.
vita.rs/ecobags/

 

 

knitomanijanovo

KNIToMANIA je koncept koji spaja socijalnu i ekološku korisnost. Naše proizvode heklaju starije osobe od upotrebljenih plastičnih kesa, čime pokušavamo da sprečimo da ti potencijalni zagađivači završe u prirodi, ali i omogućavamo starijima da daju doprinos zajednici i dodatno prihoduju. Misija naših proizvoda je da edukuju i šire svest čitave zajednice o potrebi da težimo održivom razvoju i ekološkom pristupu.
instagram.com/knit.o.mania/

 

 

nezaborav

NEZABORAV je radionica za izradu ukrasnih proizvoda od papira i kartona. Radionica je sertifikovana od strane Ministarstva za privredu RS kao radionica umetničkih zanata. Time i svi proizvodi koji nastaju u njoj nose oznaku proizvoda ručnog rada i umetničkog zanata. Cilj radionice je primena apciklaže u izradi proizvoda, ali i umetničko-zanatsko eksperimentisanje sa papirom i kartonom kao jednim od najstarijih i najzahvalnijih medija. Cilj je spojiti lepo i korisno i stvoriti nešto što ljudima može da prenese dobru ekološku, ali i estetsku poruku i na taj način učini svet boljim i lepšim mestom za život.
instagram.com/nezaborav/

 

 

lasekozmetika

LaŠE kozmetika je radionica ručno rađene prirodne i eko kozmetike koja se izrađuje u malim unikatnim serijama i u skladu sa individualnim potrebama korisnika. Osim toga od ključne važnosti prilikom izbora ambalaže i samih proizvoda za nas je kružna ekonomija i smanjenje otpada. Zalažemo se za povratnu i ekološku ambalažu, kao i za neškodljive i kvalitetne proizvode.
facebook.com/lasekozmetik/

 

 

zenecajetine

SEOSKE ŽENE ČAJETINE prepoznale su svoju moć i veliki uticaj koji mogu imati na smanjenje posledica klimatskih promena u svom okruženju. Smanjenje smeća koje svako domaćinstvo pravi je jedan od načina i naše žene su veoma posvećene tom cilju. Pošto su vešte i kreativne, počele su da proizvode i koriste heklane krpe za domaćinstvo (zamenu za truleks, ali pogodne i za razne druge stvari), heklane tupfere za skidanje šminke i heklane mrežaste torbe za pijacu. Na ovaj način ostvaruju dva cilja i smanjenje otpada i povećanje budžeta domaćinstva.
www.facebook.com/savezseoskihzenacajetine/

 

 

reciklaznicentar

CENTAR ZA RECIKLAŽU ŽENSKOG CENTRA UŽICE počeo je sa radom 2010. godine i u svom dosadašnjem radu vredne žene iz ranjivih grupa prikupile su, donirale, prepravile, popravile i nanovo sašile velike količine tekstila koji bi u suprotnom završio na nekoj deponiji. Proizvode igračke, aksesoare, odevne predmete, a odnedavno su se uključile u ,,zero waste" pokret, da svojim cegerima i vrećicama za merenje od recikliranog tekstila doprinesu i prošire zajednicu koja vodi računa o našoj planeti.
sites.google.com/site/zenskicentarue/ekonomsko-osnazivanje-zena/reciklaza-tekstila

 

 

sonja

SONJA CLAY, CLOTH AND POETRY je mini brend iza kojeg stoji jedna filozofkinja. Iako su glavni proizvodi koji ga predstavljaju predmeti od gline, odnosno porcelana, ono što ga je učinilo prepoznatljivim su pamučne krpice impregnirane prirodnim pčelinjim voskom, namenjene svesnijem i odgovornijem pakovanju i čuvanju hrane. Upotrebom ovakvih predmeta podiže se svest o važnosti smanjenja količine otpada koji proizvodimo, kao i većeg stepena prisutnosti u nečem naizgled običnom, ali neizmerno važnom – pripremanju i čuvanju hrane. Životni koncept koji podrazumeva minimalizam, u njegovoj specifičnoj, banatskoj formi (ništa se ne baca) te poezija u svim formama, osnovne su vrednosti na koje se brend oslanja i koje promoviše.
sonjaantonic.com

 

 

bakinituferi

Osmišljeni kao način da se pomogne starijoj osobi, BAKINI TUPFERI su ubrzo postali deo male internet akcije, a kako su lepi utisci kupaca povećali potražnju, tako se javila potreba za stvaranjem internet stranice. Osim tupfera za čišćenje lica, nudimo vrećice za namirnice na gramažu, lufe za piling lica i pranje sudova i još ponešto. Svi proizvodi su ručni radovi napravljeni od prirodnih i recikliranih materijala. Uštedite novac izbegavanjem kupovine mnogo jednokratnih rešenja, dok volite planetu!
instagram.com/bakini_tupferi/

 

 

sumapeva

ŠUMA PEVA je društveni servis za pokretanje zelenih akcija. Postoji od 2015. godine i bavi se ozelenjavanjem beogradskih ulica i dvorišta. Dva puta godišnje organizujemo sadnje, i do sada smo posadili preko 600 sadnica u Beogradu. Ostatak godine provodimo u prikupljanju novca za sadnju, organizacijom ručkova, učestvovanjem na bazarima i prodajom nakita i cegera. Na Green festu predstavićemo se magnetima, cegerima, majicama, narukvicama, pitama i kolačima. A na našem štandu moći ćete da prijavite mesta za sadnju.
www.sumapeva.rs

 

 

zastitaptica

DRUŠTVO ZA ZAŠTITU I PROUČAVANJE PTICA SRBIJE (DZPPS) ove godine proslavlja 30 godina rada na zaštiti i proučavanju ptica i prirode u Srbiji. DZPPS deo je globalnog partnerstva BirdLife International. Okuplja pojedince, institucije i zajednice koje brinu za budućnost ptica i prirode u Srbiji u mrežu aktivnih članova i uspostavlja i održava partnerstva sa udruženjima za zaštitu ptica i prirode širom sveta. U okviru Green Fest bazara imaćete priliku da nabavite neke od njihovih zanimljivih postera, bedževa, publikacija, ali i da saznate kako vam besplatna mobilna aplikacija „Ptice na dlanu“ može pomoći da prepoznate ptice koje vas okružuju.
pticesrbije.rs

Log in