header2015

greenscreen-logo

GREEN SCREEN FEST je međunarodni filmski program, podeljen na dva segmenta, takmičarski i revijalni. Na konkurse, u protekih pet godina, je pristiglo preko 850 filmova sa svih kontinetata. U revijalnom programu je prikazano preko 70 najkvalitetnijih dokumentarno – igranih filmova iz aktuelne svetske produkcije.

Review Betfairclick here bonus

Ladbrokes check here

VIRUNGA

Režija: Orlando von Einsiedel | 100' | 2014 | SAD

Moćna kombinacija istraživačkog novinarstva i filma o prirodi, u izvršnoj produkciji Leonarda Dikapria, zasnovana na istinitoj priči, o ljudima koji rizikuju svoje živote kako bi sačuvali jedno od mesta sa najvećom biološkom raznovrsnošću, koje je dom poslednjim primercima planinskih gorila - Nacionalni park Virunga u Kongu. Tim rendžera koji štite ovaj park od naoružanih pobunjenika, lovokradica i sila koje žele da kontrolišu prirodne resurse Konga, nalaze načine da se bore protiv pretnji koje ih okružuju. Međutim, tada počinje oružani sukob koji će promeniti njihove, kao i živote filmske ekipe.

Nagrade
Najbolji dokumentarni film – kandidat za nagradu Oskar
51 nagrada na festivalima širom sveta

SAMO TI JEDI: Priča o bacanju hrane

Režija: Grant Baldwin | 75' | 2014 | Kanada

Poznata je činjenica da svi volimo da jedemo. Ono što nije poznato jeste da se gotovo polovina proizvedene hrane ne koristi za ishranu, već završava na deponijama. Reditelji i ljubitelji dobre hrane, Džen i Grant, kroz film istražuju zašto se hrana baca - od farmi, preko prodajnih lanaca, do naših frižidera. Da li tako mora biti? Zašto kupujemo hranu, a onda je bacamo? Da li smo opsednuti datumom isteka roka, savršenim izgledom i oblikom voća i povrća, veličinom porcije? Kroz ovo‚ „ukusno“ filmsko putovanje ćete upoznati farmere, prodavce, organizacije i pojedince koji menjaju trend bespotrebnog odbacivanja hrane.

Nagrade
Najbolji dokumentarni film
Najbolja režijar - Leo Awards
Najblja muzika - Leo Awards
Nagrada publike - CPH:DOX
VIFF Impact - Vancouver International Film Festival
Novi kanadski reditelj i Top 20 Nagrada publike - Hot Docs
Nagrada publike - International Film Festival Cagliari
Najbolji kanadski dokumentarni film - Edmonton International Film Festival
Pobednik kategorije “Must see BC” i drugo mesto za dokumentarni film - Vancouver International Film Festival
Najbolji kanadski film - Planet in Focus
Najbolji film o životnoj sredini - Sedona International Film Festival
Glavna nagrada žirija - EIFF

ZEMLJANI

Režija: Guy Reid | 85' | 2015 | Velika Britanija

Ko smo mi? Kuda idemo? Kakvi su naši odnosi sa nama samima, a kakvi sa svetom oko nas? Ovo filmsko putovanje kroz Planetu istražuje naše korene i budućnost. Ljudi prolaze kroz globalnu krizu - krizu perspektive. Da li ćemo ikada promeniti naš odnos prema Zemlji i njenim drugim stanovnicima koji nisu ljudi? Da li smo zaboravili neporecivu istinu da je svako živo biće na Planeti povezano jedno sa drugim? Ova filmska priča nas poziva na stvaranje promene, jedinstvene filozofske promene koja se ogleda u jednostavnoj misli: Svi smo mi Zemljani.

COWSPIRACY: Tajna održivosti

Režija: Kip Andersen, Keegan Kuhn | 85' | 2014 | SAD

Jedan od najkontroverznijih dokumentarnih filmova o životnoj sredini i klimatskim promenama čiji je izvršni producent Leonardo Dikaprio. Reditelj Kip Anderson otkriva detalje o jednoj od najdestruktivnijih industrija današnjice - stočarstvu i industriji mesa i pokušava da sazna zašto najveće svetske organizacije koje se bave životnom sredinom ne žele da razgovaraju o ovoj temi. Kako Anderson sve više ispituje i razotkriva ovu temu, nailazi na namerno odbijanje članova uglednih organizacija da razgovaraju sa njim, dok ga industrijski „insajderi“ upozoravaju na opasnosti koje mogu da ga dovedu do toga da izgubi život, ukoliko nastavi da istražuje.

Nagrade
Nagrada publike – South African Eco Film Festival 2015
Nagrada za najbolji strani film - Festival de films de Portneuf sur l'environnement 2015

BICIKL PROTIV AUTOMOBILA

Režija: Fredrik Gertten | 85' | 2015 | Švedska

Gradski špicevi i zakrčenja frustriraju ljude širom sveta. Sa preko milijardu automobila svakodnevno na ulicama, situacija se neće promeniti na bolje. Do 2020. godine predviđa se da će ih biti 2 milijarde. Priča nas vodi od Sao Paola, Los Anđelesa do Kopenhagena, među ljude koji žele da biciklisti dobiju svoje, bezbedne, staze. Naravno, ta borba ne ide lako jer neki gradovi ukidaju biciklističke staze. Zbog toga aktivisti uzimaju stvar u svoje ruke, i uz pomoć sprejeva i šablona vraćaju oduzeto.

Nagrade
Najbolji film - Cinemambiente Environmental Film Festival 2015
Nagrada publike - UK Green Film Festival 2015
Specijalno priznanje - Docs against Gravity Film Festival 2015
Specijalno priznanje - Tempo Documentary Award 2015

REVOLUCIJA

Režija: Rob Stewart | 85' | 2015 | Kanada

Nakon svog prvog i nagrađivanog ostvarenja (Sharkwater) reditelj Rob Stjuart se uputio da snimi svoj drugi film o ajkulama i okenima. Međutim, u okenima su uslovi počeli rapidno da se menjaju. To ga je potpuno odvojilo od priče koju je hteo da snimi, navodeći ga na drugu, mnogo veću. Okeani zauzimaju 2/3 površine Zemlje, i igraju ključnu ulogu u održanju i razvoju ukupnog života na našoj planeti. Danas okeani postaju kiseli, riba je previše eksploatisana, što dovodi do različitih negativnih posledica u globalnom ekosistemu. Da li će naše ponašanje, kao civilizacije, dovesti do šestog velikog istrebljenja vrsta ili još uvek možemo da promenimo put kojim danas idemo?

Nagrade
Nagrada publike - BlackBerry Toronto International Film Festival
Nagrada publike - Atlantic Film Festival
Najpopularniji film - Vancouver International Film Festival
Nagrada socijalna pravda - Santa Barbara International Film Fest
Međunarodni eko-heroj - Planet in Focus
Nagrada za angažma - RELEVATE Impact Film Forum
Nagrada M. Karol Rejver – the Garden State Film Festival
Nagrada Gaia - Wine Country Film Festival
Zelena nagrada - Voices from the Waters – Sweden
Glavna nagrada žirija - Guam Festival
Najbolje na festivalu - Guam Festival
Najbolji dokumentarni film - Evolution Mallorca
Nagrada uticaj na održivost - Inaugural Our Sustainable World Film Festival

ERA GLUPIH

Režija: Franny Armstrong | 88' | 2009 | Velika Britanija

Ova filmska priča nas vodi 40 godina u budućnost, u 2055. godinu, kada planeta Zemlja izgleda potpuno drugačije nego danas. Klimatske promene i ekstremni vremenski uslovi su izazvali kolaps globalnog sistema. Oskarovac Pit Postelvejt, u ulozi Arhivara ljudskog nasleđa, sedi u svojoj kuli na Severnom polu i pregleda video materijale iz našeg perioda, koji jasno pokazuju pravac u kojem se uslovi života menjaju. Priča nas upoznaje i sa ljudima koji prepoznaju, ali i utiču na klimatske promene. Jedno gorko pitanje se nameće sve vreme: „Zašto nismo ništa uradili dok smo imali priliku?“

Nagrade
Najbolji dokumentarni film - British Independent Film Award 2009

logo cuzs logo linija1 logo dob

logo bgprivlogo linija1logo bgkultlogo linija1logo mpoljsrlogo linija1logo mkisrlogo linija1   logo eu   logo linija1 logo hbs    logo linija1logo stag
logo recan      logo discovery   logo aero srb  logo tash

logo 24satalogo zelenasrbijalogo bg 
  logo seecult logo dub logo adriadaily  logo natura 
logo iucn  logo bgdnedelja   logo blink  
logo domino

Revew WillHill Here 100% bonus
United Kingdom Free Bets Bookmakers